ORTHENTHÍRLEVÉL

ENGLISH VERSION


TÖRTÉNET

Az orthent kifejezés olyan, kezdetleges stádiumban lévő talajformát jelöl, melyből az idő múlásával - különböző természeti tényezők hatására - bármilyen talajtípus kialakulhat.

Együttesünk megalakulásakor úgy gondoltuk - és az óta bizonyossá vált, hogy ennél megfelelőbb jelzőt aligha találhatnánk zenei kifejezésmódunk folyamatos változásának szimbolizálására.

1999-ben még akusztikus formációként ismerhetett meg minket a nagyérdemű. Hallhatta, amint neves költőink verseit tálaljuk akusztikus gitár és szájharmonika kíséretében.
2003-ban indult el az a zenei átalakulás, mely során az akusztikus hangszerek helyett erősítők kerültek a színpadra, a verseket pedig népdalok ill. instrumentális szerzemények váltották fel.

Sok-sok csiszolgatás és tagcsere után eljutottunk az Orthent jelenlegi formájához.
Zenei világunk műfaji meghatározása nem egyöntetű.
Nevezték már kultúr - rocknak és világzenének is.

Célunk egy új, szokatlan, de mindenképpen emészthető zenei irányzat létrehozása.
Népdalokat nem népi hangszereken kísérni különbözik népi hagyományainktól. Ez persze önmagában nem garancia a dalok minőségi és tartalmi színvonalának megtartására / emelésére. Ezt szem előtt tartva, alázattal és körültekintően nyúlunk egy-egy népdalhoz, hogy az üzenetet közvetíthessen - ahogyan mindig is tette.
Igyekszünk kerülni a zenei egysíkúságot, giccset. Dalainkban szeretünk széles hangulati- és dinamikai skálát bejárni. Persze akadnak dalok, melyek spontán örömzenélésből születnek, ám átgondolt, utólagos alkotómunka nélkül nem kerülnek a nagyérdemű elé.
Hiszünk a minőség sikerében, és tudjuk, hogy egyetlen pillanat sem hiábavaló, melyet együttzenéléssel töltünk.

ORTHENT
  • Az Orthent együttes hivatalos honlapja.
    Minden jog fenntartva.